Jak na digitalizaci smluvních procesů

JUDr. Lumír Schejbal
Ostatní právní služby

Ve svém běžném životě jsem stále překvapen, když k podpisu smlouvy, ať už je to k běžnému účtu či ke smlouvě o dodávce elektřiny, musím vážit cestu na pobočku či podepisovat papírovou smlouvu a posílat ji poštou. V době internetu, resp. Amazonu či Revolutu, je takové kontraktační řešení pomalé a nepraktické, pro klienty odrazující. Žijeme v době, kdy chceme všechno ideálně ihned, bez čekání a složitostí.

Digitalizace či elektronizace smluvních procesů je něco, co určitě zvyšuje konkurenceschopnost podnikatelů. Z vlastní praxe víme, že příliš složitý proces uzavíraní smluv či navazování smluvních vztahů vede ke snížení počtu úspěšně dokončených kontraktů. Někdy to mohou být i desítky procent potenciálních klientů, kteří odejdou jinam za jednodušším či odvážnějším řešením uzavírání smluv.

Starý i nový občansky zákoník a navazující právní předpisy již dlouho umožňují uzavírat smlouvy na dálku, tedy např. korespondenčně zastaralým způsobem nebo elektronicky a moderně.

Rozumím obavě tradičních firem, že jsou zvyklé na papírové a poštovní řešení a že je to právně neprůstřelné, ale při takovém uvažování budou na trhu ztrácet svůj tržní podíl. Elektronizace smluvních dokumentů, kontraktačních procesů a obecně digitalizace administrativy je jedna z cest jak procesy v celé firmě urychlit a zpřehlednit. Stejně jako se již dnes téměř neposílají papírové faktury, lze stejně efektivně nastavit uzavírání smluv.

Digitálních cest smluvní kontraktace je vícero, stejně jako způsobů jejich akceptací. Máme bohaté zkušenosti s elektronickou kontraktací ve finančním sektoru, kde je vždy na prvním místě právní jistota a často jde ve smlouvách o velké peníze. Využijte naše zkušenosti s digitalizací právních a smluvních procesů. Pomůžeme vám nastavit elektronické uzavírání smluv s klienty a obchodními partnery v jakémkoliv oboru podnikání.

Jsme připraveni provést vás celým procesem a začít pro vás pracovat.

Další články v kategorii

JUDr. Lumír Schejbal

JUDr. Lumír Schejbal

Jsem zakládající partner advokátní kanceláře. Po ukončení studií na Právnické fakultě Masarykovy univerzity jsem pracoval jako právník a compliance officer u obchodníků s cennými papíry ATLANTIK finanční trhy a CYRRUS. V roce 2007 jsem založil vlastní advokátní kancelář se specializací na finanční regulaci. Jsem členem Asociace pro kapitálový trh, České fintech asociace a Českého compliance institutu. Působím jako externí vyučující na Právnické fakultě MU.

Mou specializací je právo finančních trhů s businessovým přesahem. V rámci své dosavadní praxe jsem zajišťoval pro klienty povolení k výkonu činnosti obchodníka s cennými papíry, licence platební instituce či investiční společnosti. Podílel jsem se na projektech financovaných korporátními dluhopisy v řádu miliard Kč, zastupoval jsem klienty v licenčních i sankčních řízeních před ČNB.

Spolu s kolegy jsem připraven pro vás začít pracovat.

Jsme právníci, ale umíme mluvit vaší řečí