Směrnice o podávání zpráv udržitelnosti podniků

Mgr. Veronika Sokolíková
Finanční služby a regulace

Ochrana životního prostředí patří mezi největší výzvy, s nimiž se Evropská unie (EU) snaží bojovat. Odpovědí bylo přijetí Zelené dohody pro Evropu (European Green Deal), kterou se evropské státy zavázaly transformovat své ekonomiky a společnost, aby EU byla do roku 2050 klimaticky neutrálním kontinentem. Přechod na udržitelnost se týká mnoha sektorů, včetně finančního.

V návaznosti na Zelenou dohodu přijala Evropská komise dne 21. dubna 2021 komplexní balíček opatření, která mají zlepšit tok peněz směrem k udržitelným činnostem v EU. Součástí balíčku je návrh směrnice o podávání zpráv o udržitelnosti podniků a akt v přenesené pravomoci týkající se taxonomie EU v oblasti klimatu. Objasňují, jaké hospodářské činnosti nejvíce přispívají k plnění cílů EU na poli životního prostředí, čímž podpoří udržitelné investice.

Vedení informací souvisejících s udržitelností se stává nezbytným (povinným) pro efektivní správu společnosti, stejně jako finanční účetnictví. Zákazníci, investoři a banky začínají vyžadovat informace o udržitelnosti, aby vyhodnotili strategii společnosti a její dlouhodobou životaschopnost. V současnosti je reporting těchto dat nedostatečný z důvodu nejednotnosti výstupů. S platností nové směrnice budou firmy povinny reportovat data o udržitelnosti ve standardizované podobě.

Primárním cílem směrnice je transparentnost pro účely investování. Podle nové evropské regulace budou muset velké společnosti zveřejňovat své pozitivní i negativní vlivy na životní prostředí. Zároveň budou reportovat i o tzv. ESG (enviromentálních, sociálních a governance) rizicích a příležitostech, které mohou mít finanční dopad na společnost. Účastnící finančního trhu budou dle nové úpravy zveřejňovat i to, jaké strategie týkající se udržitelnosti začleňují do svých procesů investičního rozhodování a jak jejich finanční produkty ovlivňují udržitelnost. Směrnice o podávání zpráv o udržitelnosti podniků nabyde účinnosti v roce 2022.

Úprava nefinančního reportingu je relativně obecná a zároveň komplexní, pro zjednodušení a zkvalitnění nefinančního reportingu korporací vydává Evropská komise tzv. taxonomii EU. Taxonomie upřesní a stanoví to, jaké ekonomické činnosti jsou environmentálně udržitelné a přispívají k ochraně životního prostředí. 

Jsme připraveni provést vás celým procesem a začít pro vás pracovat.

Další články v kategorii

Veronika Sokolíková

Mgr. Veronika Sokolíková

Veronika vystudovala obor Právo a právní věda na Právnické fakultě v Brně. V advokátní kanceláři začala pracovat již jako studentka a pokračuje dále na pozici advokátní koncipientky. Specializuje se na licenční a schvalovací řízení na ČNB. Hovoří anglicky a francouzsky.

Jsme právníci, ale umíme mluvit vaší řečí